130173-cikk-3507

Az ólomüveg ihlette

Megosztás


Nanoméretű kép a fém hozzáadása előtt (a), majd ugyanez a kép a speciális mintában felvitt fém rétegek hozzáadását követően (b). (Képek: Agency for Science, Technology and Research)

A fizika törvényei által megengedett legmagasabb felbontású színes nyomtatást biztonsági vízjelekhez vagy nagy sűrűségű adattárolásra használhatják – nem is beszélve a nagyszerű képekről.

Joel Yang-nak és a szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökségnél (A*STAR) dolgozó kollégáinak a színezett ólomüveg ablakok adták az ihletet a technika megvalósításához. Ezeket az üvegeket általában fémes szilánkok hozzáadásával készítik, ugyanis a fém nanorészecskéiről visszaverődő fény számos szín előállítására képes.


A felnagyított képen a szem sarkában látható visszaverődés mutatja, hogy az új módszer milyen kifinomult színrészletek előállítására képes. A jobb oldalon kijelölt régión a képnek megfelelő nanostruktúrát láthatjuk.

A képen minden pixelt négy nanoméretű, ezüsttel és arannyal bevont henger alkot. Az általuk előállított színt a hengerek átmérője és a hengerek elrendezése határozza meg. Yang tehát pusztán a cilinderek megfelelő kifaragásával nyomtat színes képeket.

A csapat egy 50x50 mikrométeres „Léna” másolat nyomtatásával próbálta ki a módszert (a képet széles körben használják képfeldolgozó vizsgálatok során). A kép mintegy 100000 dpi felbontással rendelkezik, szemben az általános tintasugaras és a lézernyomtatók 10000 dpi hatékonyságával.

http://mernokbazis.hu/cikkek/minden-id%C5%91k-legjobb-min%C5%91s%C3%A9g%C5%B1-nyomtat%C3%A1sa

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr14773375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása