131910-cikk-3527

Objektívebb műholdas elemzésekkel vizsgálják felül a városok CO2-kibocsátáscsökkentést célzó intézkedéseit.

Napjainkban a városok világszerte fogyasztási adatok alapján becsülik meg szén-dioxid-kibocsátásukat. Ezek közé tartozik az elektromosenergia-felhasználás, a közlekedés sűrűsége és a hőerőművek üzemideje. Azonban csak a városok fölött végzett konkrét mérésekkel lehet ezeket az adatokat igazolni vagy éppen cáfolni. Ez vált lehetővé a különböző kamerákkal és spektrométerekkel felszerelt GOSAT műhold segítségével Los Angeles és Mumbai fölött.

„Számos város rendelkezik már tervekkel a CO2-kibocsátás csökkentésére, azonban gyakran hiányzik egy objektív mérési módszer ezen intézkedések felülvizsgálatára” – nyilatkozták Eric Kort és kollégái, a pasadenai székhelyű California Institute of Technology (Caltech) munkatársai. Ezt a hiányosságot műholdak fedélzetén elhelyezett infravörös spektrométerekkel és speciális kamerákkal lehet pótolni. Az amerikai kutatócsoport a japán–amerikai GOSAT műhold által mért adatokat használta fel ahhoz, hogy minél pontosabban meghatározza Los Angeles és Mumbai CO2-kibocsátását. Eredményeik alapján a kaliforniai nagyvárosban átlagosan 3,2 ppm kibocsátásnövekedés tapasztalható száraz levegőben, míg Mumbaiban 2,4 ppm.

A helyi mérések során a műhold fedélzetén elhelyezett spektrométerek 666 km-es magasságból egy kb. 10 km széles sávot tapogattak le a földfelszínen. Az FTS nevű infravörös spektrométer a felszínről visszavert hősugárzást összesen négy frekvenciatartományban, 0,8–14 μm-es hullámhosszban fogta fel. A földfelszín és a műhold közötti oszlopban található szén-dioxid mennyiségének megfelelően az üvegházhatású gáz elnyelte a hősugárzás bizonyos hányadát. Így a kapott adatok a szén-dioxid kibocsátás objektív mérésének alapját jelentették.

Mindenesetre a felhőzöttség erősen befolyásolta az infravörös spektrumok felvételét. Ezért egy másik kamera – a Cloud and Aerosol Imager (felhő- és aeroszolérzékelő, CAI) – a látható fény tartományában meghatározta az aktuális időjárási helyzetet és az aeroszolok eloszlását a légkörben. Így a CO2-koncentráció mérésénél csak azokat az adatokat használták fel, amelyek rögzítésekor a CAI által készített képek alapján felhőtlen volt az ég a város fölött.

http://mernokbazis.hu/cikkek/nagyv%C3%A1rosok-f%C3%B6l%C3%B6tt-m%C3%A9ri-az-%C3%BCvegh%C3%A1zhat%C3%A1s%C3%BA-g%C3%A1zok-koncentr%C3%A1ci%C3%B3j%C3%A1t-a-gosat

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr644773358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása