133015-cikk-3544

Egy amerikai vállalat szoftvere adatbányász technikák és gépi tanulási eljárások segítségével próbálja meg felfedni az üzleti kommunikációban rejtőző, csalásra utaló nyomokat.

Egy átlagos banknál évente kb. 1-3 millió e-mailes üzenetváltásra kerül sor. Ezen adathalmaz között található marketing tervek, számsorok és körlevelek potenciálisan olyan üzeneteket is rejthetnek, amelyek gyanús mozzanatokra, küszöbön álló mesterkedésekre utalnak.

Az amerikai Digital Reasoning vállalat segítene a bankoknak ezen fontos információkat megtalálni, mielőtt még túl késő lenne. Ehhez egy olyan szoftver fejlesztettek, amely a gépi tanulás tárgyköréből származó algoritmusokkal automatikusan megtalálná a problémás tartalmakat, mindezt rendszerezés nélküli szöveges adatokban, amelyek az emailek mellett Twitter üzenetek vagy irodai dokumentumok is lehetnek. Az eljárás statisztikai modelleket használ a mondatrészek tördelésére és jelentésük levezetésére. Ez a szemantikai megközelítés fontos, mert nem elegendő egyszerűen csak kulcsszavak után keresni.

A vállalat szeretné hozzásegíteni a bankokat ahhoz, hogy abból az egyre növekvő üzleti adatmennyiségből profitálhassanak, amelyet jelenleg még alig elemeznek. Egyre több vállalat tekint nyersanyagként ezekre az adatokra, amelyek értékes információkat tartalmaznak, ha sikerül őket feltárni, akkor is, ha ez a dolgozók privát szférájának a rovására megy.

A Digital Reasoning céget 12 évvel ezelőtt alapították és titkosszolgálatokkal és az amerikai hadsereggel is dolgozott már együtt, amely a szoftvert 2010-ben Afganisztánban is bevetette nyers adatok és feljegyzések kiértékelésére. Tim Estes ügyvezető igazgató elmondta, hogy ez esetben elegendő volt egy terrorista nevére keresni ahhoz, hogy a rendszer az összes álnevét és másokhoz fűződő kapcsolatát ábrázolja.

http://mernokbazis.hu/cikkek/a-k%C3%B6vetkez%C5%91-bankbotr%C3%A1ny-nyom%C3%A1ban


A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr894773293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása