A chip működésének alapját kémiai gradiensek és reakciók jelentik

Olyan mikroprocesszort fejlesztettek ki, amely nem elektronikus adatokat, hanem koncentráció formájában adott kémiai információkat dolgoz fel. Így ez az új lab-on-a-chip mikroprocesszor számítógépes vezérlés nélkül tud elemzéseket végezni, például az orvostudomány vagy az anyagvizsgálat terén. A prototípus a kémiai chipek fejlődéstörténetének még csak a kezdetét jelenti.

A Drezdai Műszaki Egyetem félvezetőkkel és mikrorendszerekkel foglalkozó intézetének (Institut für Halbleiter- und Mikrosystemtechnik) kutatói nevéhez fűződő áramkör-koncepció nagyban hasonlít az elektronikus mikroprocesszorok elvéhez. Ez utóbbiakhoz hasonlóan a kémiai áramkörök is aktív anyagok egymásra rakott, vékony rétegeiből állnak. Esetükben azonban nem dotált, aktív, elektronikus félvezetőket, mint például szilíciumot használnak, hanem különleges polimereket. Ezekből tranzisztorhoz hasonló alkotóelemeket készítenek, amelyek ezreit építik a chipbe. Ezek a „kémiai tranzisztorok” nem az elektromos áramot irányítják, hanem anyagáramlásokat apró mikrocsatornákban.

http://mernokbazis.hu/cikkek/az-els%C5%91-k%C3%A9miai-mikroprocesszor

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr974619773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása