92622-cikk-3009

Rendkívül érzékeny módszert fejlesztettek ki az atomok detektálására

Az üvegszálas kábelek ma az internet nélkülözhetetlen információtovábbítói – azonban kvantumlaboratóriumként is szolgálnak. Bécsi tudósok atomokat kapcsoltak a fényhez ellenőrzött módon ultravékony üvegszálakban. Ehhez speciális fényhullámokat hoznak létre úgy, hogy azok már kisszámú atomra érzékenyen reagáljanak. Így különösen érzékeny detektorok építhetők, amelyekkel csekély anyagmennyiségeket is ki lehet mutatni.

Azoknak az üvegszálaknak a vastagsága, amelyeket a Bécsi Műszaki Egyetem atomkutató intézetének munkatársa, Arno Rauschenbeutel a kísérleteihez használ, mindössze a milliméter ötszázmilliomod része – azaz kisebb, mint a látható fény hullámhossza. „A fényhullám tulajdonképpen nem fér teljesen az üvegszálba, hanem egy kicsit kilóg belőle” – magyarázta Rauschenbeutel.

Éppen ebben rejlik a nagy előny: A fényhullám regisztrálja azokat az atomokat, amelyek kívül, az üvegszál közelében találhatóak. „Először atomokat fogunk be úgy, hogy azok épp az üvegszál fölött és alatt sorakozzanak, mint egy láncon a gyöngyszemek” – nyilatkozta Rauschenbeutel.

Az üvegszálon átküldött fényhullám minden egyes atommal érintkezik. Ha pontosan megmérik, hogyan változik a fényhullám, következtetni lehet arra, hogy hány atom kapcsolódott hozzá.

Mikroszkopikus szinten többnyire komoly következményekkel járó folyamatok játszódnak le, amikor a kvantumfizikában az atomokat és a fényt vizsgáljuk: Lehet, hogy a fényrészecskéket az atomok elnyelik, és aztán más irányba bocsátják ki, az atomok ezáltal felgyorsulnak, és az eredeti helyükről elmozdulnak.

A Bécsi Műszaki Egyetemen végzett üvegszálas kísérletek esetében mindenesetre elegendő egy viszonylag gyenge kölcsönhatás a fény és az atomok között. „Az üvegszálhoz kapcsolódó atomokon a fényhullám nem halad át olyan gyorsan, mint egyébként” – magyarázta Rauschenbeutel. Ha a fényhullám pontosan felfelé és lefelé, az atomok irányában halad, a hullámhegyek és hullámvölgyek egy kicsit eltolódnak. Ezzel szemben az a fényhullám, amelynek rezgéssíkjában nincsenek atomok, alig lassul.

 

Mérnök állások itt: több száz mérnök állás és műszaki pozíció>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr83524601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása