92621-cikk-3008

Egy terv szerint az adatközpontok mennyezetéről visszapattanó jelekkel meg lehetne oldani az egyik jelentős szűk keresztmetszetet.

 

A nagy adatközpontokban – mint amilyet a Google, az Amazon és a Facebook is üzemeltet – az információk ugyan szemfényvesztő gyorsasággal kerülnek feldolgozásra, de az egyes gépek között csak vezetéken keresztül, relatíve lassan tudnak mozogni.

Ezt a szűk keresztmetszetet elméletileg a rack-ek vezetékes összekötésével is meg lehetne kerülni, de ez túlzottan költséges, valamint többnyire egy komplett építészeti átalakítást is maga után von, tehát ez nem egy különösebben praktikus megoldás. Az adattovábbítás tehát vezeték nélkül volna a legegyszerűbb, csakhogy a kívánt sebesség eléréséhez általában közvetlen rálátás szükséges és ez egy zsúfolt adatközpontban majdhogynem lehetetlen.

A Kaliforniai Egyetem és az Intel oregoni laboratóriumainak kutatói ügyes megoldással álltak elő: a vezeték nélküli jeleket a plafonon pattintanák tovább, ami állításuk szerint 30%-al meg tudja növelni az adatátviteli sebességet.

A rövid forgalom megugrások következtében létrejövő torlódások egyre növekvő problémát jelentenek az adatközpontok számára, mondja Heather Zheng, a Kaliforniai Egyetem számítástechnikai docense és a projekt vezetője.

Zheng és munkatársai 60 GHz-es WiFi-t alkalmaztak, amelynek sávszélessége a gigabit per másodperces tartományban mozog és high-definition vezeték nélküli kommunikációra fejlesztették ki (az első szabvány szerinti, kereskedelmi termékek idén kerülnek piacra). Azonban ennek is megvannak a maga korlátai, mondja Zheng. A sávszélesség maximalizálásához és az interferencia lecsökkentéséhez a jeleket keskeny sugarakká kell fókuszálni, amelyek megkövetelik a végpontok közötti közvetlen rálátást. „Minden 2.5 milliméternél nagyobb akadály képes blokkolni a jelet,” mondja.

Az egyik módja annak, hogy az antennák ne akadályozzák egymást, az lehetne, hogy minden antenna csak a közvetlen szomszédjával kommunikál, egyfajta mesh hálózatot kialakítva. Ez azonban csak tovább bonyolítaná azt a törekvést, hogy az adatokat a megfelelő úti célok felé lehessen irányítani, mondja Zheng. Azzal viszont, hogy a sugárnyalábok a mennyezetről egyből a célállomás felé pattannak, közvetlen point-to-point kommunikáció jön létre az antennák között, valamint annak az esélye is lecsökken, hogy két nyaláb keresztezi egymást és interferenciát okoz. „Ez különösen fontos szempont, ha ilyen sűrűségű jelekkel kell dolgozni,” hangsúlyozta Zheng.

A mennyezeten elhelyezett vékony fémlemezek szinte tökéletes tükröződést tudnak biztosítani. „Ezen kívül szükség van még valamilyen elnyelő anyagra is, hogy a jelek nehogy továbbpattanjanak a rack-ről,” tette hozzá Zheng.

 

Mérnök állások itt: több száz mérnök állás és műszaki pozíció>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr133524610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása