90765-cikk-2989

A legmodernebb számítógépes technika segítségével a kutatók először másoltak le pontosan egy több mint 300 éves vonós hangszert.

Megosztás

A másolathoz komputertomográfiás (CT) metszetfelvételek szolgáltatták az alapot. A munka nagy részét egy famaró robot végezte el, majd hegedűkészítők finomították a konstrukciót. A modern másolat az eredetihez a legkisebb részletig hasonlít, számoltak be a kutatók a Radiological Society of Noth America (RSNA) éves közgyűlésén Chicago-ban.

„A CT egy egyedülálló módszert kínál nekünk, hogy egy ilyen történelmi tárgyat megvizsgáljunk, anélkül, hogy szétszerelnénk vagy tönkretennénk” – mondta Steven Sirr, a projekt vezetője. A komputertomográfia lehetővé teszi pontos másolatok gyártását, hogy a fiatal hegedűművészek egy megfizethető és jó hangszert szerezhessenek be. Másrészt új lehetőségek felé nyit utat, amelyekkel talán megfejthető, hogy mi teszi olyan különlegessé a Stradivari hegedűket.

A tanulmányukhoz a kutatók az 1704-ben Stradivari által készített „Betts”-hegedűt használták, amelyet a Library of Congress épületében őriznek Washingtonban. Hatalmas óvatossággal először több mint ezer CT-metszetfelvételt készítettek a hegedűről. A felvételeket aztán sztereolitográfia (STL) formátumba konvertálták, amelyet gyakran használnak a gyors prototípus gyártásban is. Ezen minták alapján egy számítógép irányítású gép kivágta a hegedű egyes részeinek a pontos másolatát különböző faanyagokból. Végül John Waddle és Steve Rossow hegedűkészítő mesterek építették össze az alkotóelemeket, lelakkozták és a CT-felvételek után elvégezték az utolsó simításokat.

 
 

Mérnök állások itt: több száz mérnök állás és műszaki pozíció>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr823491305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása