63507-cikk-2510

A vaskori leletekből kiderül: a korai Franciaországban előszeretettel művelték a sörfőzés művészetét

 

Francia kutatók egy ásatás folyamán egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy sört már a Kr.e. V. századi Dél-Franciaországban is készítettek. A vizsgálatok során a roquepertuse-i régészeti lelőhelyen árpaszemek maradványait fedezték fel csírakezdeménnyel és olyan eszközök maradványait, amelyek a gabona ellenőrzött erjesztésére utalnak.

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a franciák túl a bortermelésen a sörgyártásért is rajongtak – írják a tudósok, a  "Human Ecology" online kiadásában. Az eddigi kutatások csak a bortermelés bizonyítékait találtak a régióban.

Laurent Bouby és kollégái a Montpellier-i francia nemzeti kutatóintézet (CNRS) bioarcheológiai és az ökológiai részlegén három, az 1990-es évek ásatásaiból származó mintát elemeztek új tanulmányukban: az egyik minta egy lakóépület padlójáról, a tűzhely és kemence közeléből származik. A másik két minta egy veremből és egy kerámiaedényből való.

 

több száz mérnök állás itt>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr563132718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása