63510-cikk-2513

Teljesült végre a fizikusok nagy álma; vizsgálható az anti-atom.

 

Első alkalommal hoztak létre fizikusok anti-hidrogénatomot ezúttal nem csak a másodperc törtrészéig, hanem körülbelül 16 percig fenn is maradt. Így az antianyag-kutatás egyik legfontosabb feltétele teljesült: mégpedig, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre kísérletek végrehajtásához. Most a Nature Physicsben bemutatott vívmány első alkalommal azt is lehetővé teszi, hogy antianyag részecskét alapállapotban tartsanak, amely szintén előfeltétele az érdemi kutatási eredményeknek.

A CERN-nél az ALPHA-kísérlet dióhéjban egy szupravezető nyolc részes mágnesből áll, amely atomcsapdaként szolgál: ebben a vákuum kamrában egy gyorsítógyűrűből az anti-protonokat pozitronokkal (az elektron antirészecskéi) keverik. Az eredmény pedig semleges anti-hidrogén. Az anti-részecskék pillanatnyi mágneses momentuma, a spin, biztosítja, hogy azok a mágneses tér belsejében függőben maradjanak és ne érintsék az anyagból álló falakat. Ellenkező esetben az anyag és a megfelelő antirészecskéje is kölcsönösen megsemmisülnek, és energiává alakulna át. Egyébként ezt azt energiát alkalmazták ez idáig az anti-részecskék kimutatására.

Folytatáshoz ide

Álláskeresőnk, több mint 500 db mérnöki műszaki állással

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr173128041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása