Proteinből és polimerekből lézerfénnyel építenek a test szöveteihez hasonló struktúrákat.

69768-cikk-2606

Egy sérülés vagy betegség után a természetes szövet pótlásának tudományával a „Tissue Engineering” foglalkozik. A cél, hogy olyan implantátumokat hozzunk létre, amely lehetővé teszi a testi regenerációt a páciens saját sejtjeiből. A Fraunhofer Intézet néhány kutatójának most mindez sikerült: egy lézeres eljárással biomimetikus, tehát az eredeti szövetet utánzó hibridstruktúrákat hoztak létre. Ezek olyan támogató vázként szolgálnak, amelyekben azután a szervezet saját sejtjei fejlődhetnek, növekedhetnek.

Sokszor probléma ugyanis, hogy az implantátumok nem nőnek össze eléggé a kezelendő területtel a páciens testében, ezért ilyen esetben a beültetés kevésbé sikeres, mivel sokszor kilazul az implantátum. Ezeken a határterületeken lehetne az új eljárással egy olyan „interface”-t létrehozni, amely biztosítja az átmenetet az implantátum anyaga és a szervezet saját szövete között.

 

Folytatáshoz ide>>

 

Több száz mérnök állás, gépészmérnök állás és villamosmérnök állás itt>>> 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr763094201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása