Öntisztító napelemek

2010.10.14. 20:04

17983-cikk-1772

Amerikai tudósok a marsi űrküldetésekhez kifejlesztett technológiával növelik a napelemek hatékonyságát.

 

„Úgy gondoljuk, hogy öntisztító paneljeink, nagy por vagy jelentős szennyezőanyag koncentrációjú területeken használva komoly előnyt biztosítanak.” - mondta a tanulmányt vezető kutató, Malay K. Mazumder. „Technológiánkat kis- és nagyméretű napelem rendszerek is használhatják. Tudomásunk szerint ez az egyetlen technika az automatikus poreltávolításra, amely nem igényel vizet vagy mechanikus mozgást.” - tette hozzá.

Mazumder elmondta, hogy a technológia iránti kereslet a napenergia népszerűségének növekedésével együtt növekedni fog. A fotovoltaikus panelek használata a 2003-tól 2008-ig terjedő időszakban 50%-kal nőtt. Előrejelzések szerint az iparág a jövőben akár évi 20%-os növekedést is elérhet.

Nagyméretű napenergia létesítmények már eddig is léteztek a világon. Legtöbbjük sivatagos területen található, ahol a szél finom homokot szállít a levegőben és lerakja a cellák felületére. A por csökkenti a panelt érő fény mennyiségét, csökkentve az előállított elektromos energiát. A tiszta víz ritka kincs ezekben a régiókban, ami megdrágítja a napelemek tisztítását.

„Egy négyzetméteren lévő 5 g por már 40%-kal is csökkentheti a napenergia átalakításának hatékonyságát.” - mondta Mazumder. „Arizonában minden hónapban kb. négyszer ennyi por gyűlik össze a paneleken. A lerakódás mértéke a Közel-Keleten, Ausztráliában vagy Indiában még nagyobb is lehet.”

A NASA-val együttműködésben Mazumder és kollégái kezdetben a Hold és Mars küldetésekhez használt öntisztító napelem technológiát fejlesztették.

„A Mars, mint ahogy mindenki tudja, egy poros és száraz környezet. A robotjárművek, később az emberes leszállások energiaellátása nem szabad, hogy meghiúsuljon a napelem cellákra lerakódott por miatt.” - mondta Mazumder. „De ugyan ez igaz a földi napelemekre is.” - tette hozzá.

Az öntisztító technológia egy átlátszó, elektromosságra érzékeny agyagon alapul, amellyel bevonják a napelemet borító üveg vagy műanyag lapot. Érzékelők figyelik a panel felületének porosodását és energetizálják az anyagot, ha a porkoncentráció eléri a kritikus szintet: elektromos töltés portaszító hullámként vonul végig az anyag felületén, elszállítva a szemcséket a panel szélére.

Mazumder elmondta, hogy a folyamat két percen belül eltávolítja a napelem cellán lerakódott por 90%-át és csak kis mennyiségű energiát igényel a tisztításhoz a panel által előállított elektromosságból.

„Kevesebb, mint 0.04%-a származik a világ energiatermelésének napenergiából, de ha sivatagok mindössze 4%-át a napenergiából történő elektromos energia előállításnak szentelnénk,  fedezni lehetne a Föld teljes energiaszükségletét. Ebben játszhat fontos szerepet az öntisztító technológia.” - állítja Mazumder.

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr682296073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása