Új megoldások a titkosított adatforgalom ellen

Osztrák kutatók kifejlesztettek egy olyan rendszert, amelynek segítségével megakadályozható a mobiltelefonokon, vagy Internet-telefonokon (VoIP) keresztül történő titkosított adattovábbítás.

Mérnökbázis

Az úgynevezett ''steganográfia'' ellen kifejlesztett technológiát a St. Pölteni Főiskolán a ''StegIT'' elnevezésű kutatási program keretében IT-szakértők dolgozták ki Johann Haag vezetésével. Haag elmondása szerint jelenleg számos lehetőség létezik arra, hogy valaki észrevétlenül küldhessen adatokat mobil- illetve számítógépes hálózatokon keresztül.  Így például titkosított adatcsomagokat lehet elrejteni a hálózatokban mindig megtalálható statikus zajban is. Az úgynevezett ''Echo Hiding'' esetén audio-fájlokhoz vagy telefonbeszélgetésekhez csatolnak egy mesterséges visszhangot, amely titkosított adatokat tartalmaz.

Haag szerint igen nagy erőfeszítéseket igényel, ha egy hálózat adatforgalmából ki szeretnénk szűrni a titkosított adatcsomagokat. A kutatók ezért egy alternatív módszert javasolnak: a hálózatban továbbított adatokat egy megfelelő szoftver segítségével úgy módosítják, hogy azok ne veszítsék el a lényegi információt, viszont a titkosított adatok összekeveredjenek.

Lehetőség van például arra, hogy egy az emberi fül számára nem érzékelhető statikus zajt visznek az adatforgalomba. A hangot, illetve a képi információt ez nem zavarja, viszont lehetetlenné teszi a titkosított adatok dekódolását.

A módszer hátránya, hogy nem képes a titkosított önálló adatforgalom felderítésére. Ezért aztán alkalmatlan a bűnözői szervek és terrorszervezetek felkutatására. Ennek ellenére a ''StagIT'' keretében kifejlesztett eljárás segítségével egyszerűen és széles körben lehet megakadályozni a titkosított adatforgalmat. A projekt második fázisában a kutatók már konkrét prototípusokat szeretnének kifejleszteni, a módszer működőképességét ugyanis már a gyakorlatban is bemutatták.

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr62973466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atila68 (törölt) 2010.08.24. 18:20:23

...ööö
És ez miért jó?

nullnick 2010.08.24. 19:48:06

uncsi már ez az állandóan terroristákra való hivatkozás

saját korukban a 48as, 56os forradalmáraink is megkapták volna a terrorista jelzőt

köszönet és tisztelet az RSA alkotóinak, akik közkinccsé tették azt
süti beállítások módosítása