Bioüzemanyag algákból

2009.03.03. 08:13

Bioüzemanyag algákból

A Shell cég kísérleti üzemet akar Hawaii szigetén

A jövőben tengeri algák alkothatják egy újfajta bioüzemanyag alapját. A Shell olajvállalat megújuló nyersanyagokra szeretne alapozni, ezért Hawaii szigetén egy kísérleti üzemet tervez tengeri algák termelésére. A cég bejelentése szerint az algákból növényi olajat nyernének ki, amely ezután egy második generációs bioüzemanyaggá alakítható.

Az algák ígéretes és sokoldalú nyersanyagnak számítanak, ugyanis gyorsan növekednek és gazdagok növényi olajokban. Ezenkívül a tenger fenekén termelhetők, így csak elenyésző termőföldet és édesvizet igényelnek. Egy nap folyamán képesek megtöbbszörözni a tömegüket és egy hektárra vetítve lényegesen több olajat adnak, mint például a repce a pálma és a szója. Hosszú távon az algatelepek képesek lennének a különböző üzemek (például erőművek) által termelt szén-dioxid megkötésére.

Shell a HR Biopetroleum elnevezésű céggel közösen hajtja végre a projektet. A HR Biopetroleum egy tengerkutatók által alapított cég, amely technológiákat fejleszt mikroalgák nagy számban történő előállítására. Graeme Sweeney a Shell vállalat ''Future Fuels and CO2'' részlegének alelnöke szerint az algák tartós forrást jelenthetnek alacsony szén-dioxid emissziós dízelszerű üzemanyagok előállításához. Ez a kísérleti üzem a technológia fontos próbáját jelenti, többek között annak gazdaságosságát vizsgálja.

A bemutató üzem építését gyakorlatilag azonnal megkezdik Hawaii szigetének Kona partszakaszán. A Natural Energy Laboratory of Hawaii Authority (NELHA) által haszonbérletbe adott terület már létező algatenyésztő üzemek mellett található. Ezek az üzemek főleg a gyógyszer- és az élelmiszeripart látják el.

A szabadtéri medencékkel ellátott üzemekben kizárólag genetikailag módosítatlan tengeri algákat termelnek. A felhasznált algafajták vagy Hawaiin található honos fajok, vagy pedig a Hawaii Department of Agriculture által engedélyezettek. A kísérleti üzem létrehozásánál fontos szerepet játszottak a környezetvédelmi és a tengeri ökoszisztéma megőrzését célzó szempontok. A ''szüret'' után növényi olajat nyernek az algákból. A kis mennyiségben termelt olajat teljes egészében kísérleti célokra hasznosítják.

Egy akadémiai kutatóprogram is támogatja a projektet. Ennek keretében természetes mikroalga fajtákat vizsgálnak, hogy megállapítsák, melyek hozzák a legnagyobb hasznot és szolgáltatják a legtöbb növényi olajat. A kutatóprogramban hawaii, southern mississippi-i és kanadai egyetemek tudósai vesznek részt

www.mernokbazis.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr60973432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása