A Fraunhofer Intézetben sikerült elektromos energiát előállítani a vezetékben szállított víz és levegő mozgási energiájából. Az új technológiát szenzorok táplálására remekül lehet hasznosítani.

Magas nyomáson üzemelő csőhálózattal sok helyen találkozhatunk. A termelésben éppúgy, mint az építőiparban, például földmunkagépek hidraulikus rendszerénél, de a közlekedési ágazatban is számtalan helyen fellelhetőek. Közös jellemzőjük, hogy meghibásodásuk esetén nagy kárt okozhatnak, ezért szenzorokkal vizsgálják a nyomás folytonosságát, hogy hiba esetén a lehető leghamarabb be lehessen avatkozni. A Fraunhofer Intézet munkatársainak sikerült egy olyan szenzortáplálási módot kifejleszteniük, mellyel a szenzorok energetikailag önellátóak lehetnek és karbantartásuk is egyszerűsödik.

 Áram levegőből vagy vezetékes vízből
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A geometria középső részén elhelyezett lapocska vájatai idézik elő az áramlás oszcillálását. A kamrákban alakul a nyomásingadozás elektromos energiává. (© Fraunhofer TEG)

A cseppfolyós, vagy gáz halmazállapotú közeget egy speciális geometriájú testbe vezetik, ahol az állandó térfogatáramú áramlást megzavarják, mely így oszcillálni kezd. A periodikus nyomásingadozásból piezoelektromos kristályok segítségével állítanak elő elektromos energiát, néhány mikro vagy milliwattos nagyságrendben. Az eljárás Axel Bindel projektvezető szerint költséghatékony. Mivel a geometria nem bonyolult, mozgó alkatrészeket sem tartalmaz és viszonylag könnyen gyártható a híres német intézet munkatársai által kifejlesztett áramtermelési módszer.

Az eljárás bármilyen vezetékes szállítási módnál alkalmazható, ahol cseppfolyós vagy gáz halmazállapotú anyag közlekedik egy csőben. Az Intézet munkatársai remélik, hogy belátható időn belül nem telepekről, hanem az ő technológiájukat alkalmazva táplálják majd a szenzorokat.

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr35896770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása