Spanyolországban és Franciaországban nemrég fejeződött be két hatalmas naperőmű építése.

Torresol és az Enfinity vállalatok Andalúziában illetve Dél-Franciaországban felépített erőműveinek elektromos teljesítménye egyenként megközelíti a 20 megawattot. Emellett mindkettőnek megvan a maga különlegessége: a Torresol rendszere este is tud áramot termelni, az Enfinity napelemei pedig a tájba igyekszenek belesimulni.

Az új Gemasolar erőmű az andalúziai Sevilla közelében 2650 nagyméretű tükröt használ, hogy a fényt a központi toronyra fókuszálja, amely akár 900 Celsius fokra is felmelegedhet. Ekkor a benne lévő sóolvadék 500 Celsius fokos hőmérsékletet ér el, amellyel a torony lábainál lévő gőzgenerátort fűtik. A többi úgy működik, mint egy hagyományos hőerőműben: a gőz turbinát hajt, amely mechanikus munkáját a generátor elektromos energiává alakítja.

gemasolar_1

gemasolar_2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Több száz mérnök állás itt>>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr443086489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.30. 09:49:02

Gondolom ilyen helyen már 2 mérnök is elegengő. Viszonyt hány takinéni tisztítja a tükröket?

niburta 2011.08.06. 02:02:06

Szimpatikus a megújuló energiák felé fordulás, persze kérdés, mikor lesz rentábilis az egész.
Valahol jenkiéknél is teveznek egy újfajta naperőművet, de ott vízmelegítésen és konvekciós áramlással hajtott turbinákon áll a dolog.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.06. 21:50:02

@niburta: Hát nemtom... Kérdés, hogy mekkora környezetkárosítással vagyunk környezetbarátak. Ahogy elnézem elég sok követ meg kellett mozgatni ehhez.
süti beállítások módosítása