Kihasználva néhány egzotikus akusztikai technikát, koreai kutatók megépítettek egy olyan ablakot, ami lehetővé teszi a levegő áthaladását, a hangét viszont nem.

A zajszennyezés a modern élet egyik mumusa. A gépek, a motorok, a szomszédok és az ehhez hasonlóak komolyan befolyásolhatják az emberek és a bolygó többi teremtményének az életminőségét.

A hangszigetelés azonban egy összetett és költséges vállalkozás. Az általában alkalmazott módszer során a levegőből a hangot egy másik hordozóra irányítják, amely elnyeli és csökkenti azt.

Ezért egy olyan akadály létrehozásának gondolata, ami a zajt elnyeli, de a levegőnek mégis szabad áthaladást biztosít, első nekifutásra lehetetlennek tűnik. Mégis, Sang-Hoon Kima (Mokpo National Maritime University, Dél-Korea) és Seong-Hyun Lee (Korea Institute of Machinery and Materials) kutatóknak éppen ezt sikerült elérniük.

A két úriember egy olyan módszert dolgozott ki, amely során a hangot előbb elkülönítik a levegőtől, amiben „utazik”, majd legyengítik. Ez az új megközelítés lehetővé tette számukra, hogy egy olyan ablakot hozzanak létre, ami átengedi a levegőt, a hangokat viszont nem.

A kialakítás viszonylag egyszerű, és két egzotikus akusztikai jelenségen alapszik. Az első lépést egy negatív kompressziós modulusszal rendelkező anyag létrehozása jelentette.

Egy anyag kompressziós modulusa lényegében a nyomással szembeni ellenállása, és ez egy fontos tényező a hang áthaladási sebességének meghatározásában. A negatív kompressziós modulusszal rendelkező anyag ugyanis exponenciálisan csökkenti a rajta áthaladó hangot. Ugyanakkor, mégsem könnyű egy negatív kompressziós modulusszal rendelkező szilárd anyagot elképzelni, így szükség van némi ügyes tervezésre.

Kima és Lee egy olyan hang rezonancia kamrát alakítottak ki, amelyben a rezonáns erők ellenállnak minden kompressziónak. Gondos tervezéssel ez negatív kompressziós modulushoz vezet bizonyos frekvenciatartományban.

Maga a rezonancia kamra tulajdonképpen egyszerű – két párhuzamos, 150 négyzetcentiméteres, átlátszó akril műanyag alkotja, egymástól 40 milliméter távolságra. Tulajdonképpen olyan, mint egy puhafedeles könyv méretű dupla üveg.
A rezonancia kamra valójában nagyon egyszerű, hogy két párhuzamos lemez átlátszó akril műanyag 150 mm-tér, és egymástól 40 milliméterrel, hanem mint egy része dupla üvegezés körülbelül akkora, mint egy puhafedeles könyv.

A kamra kialakítása biztosítja, hogy minden benne rezonáló hang az általa a kamrára mért nyomás ellen hat. Amikor ez megtörténik, az egész kamra kompressziós modulusa negatív. 
Fontos tényező még, hogy a hang milyen hatékonyan tud bejutni a kamrába, és itt Kima és Lee egy további trükkhöz folyamodtak. A hatékonyság maximalizálása érdekében egy 50 mm-es lyukat fúrtak minden akril elembe. Ez a megoldás diffrakciós elemként funkcionál, ami által minden a kamrát érő hang erőteljes módon jut belé.

http://www.mernokbazis.hu/cikkek/%C3%BAj-ablak-meg%C3%A1ll%C3%ADtja-a-hangot-de-%C3%A1tereszti-a-leveg%C5%91t

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr95415399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása