Mindössze két évvel ezelőtt Andre Geim és Konstantin Novoselov volt az a két tudós, akik Nobel-díjat nyertek a grafén felfedezéséért.

Sikerült javítaniuk a fotodetektorokon, mely hatására az optoelektronikai adatátvitel sebessége a 20-szorosára gyorsult. Az áttörés a grafén plazmonikus nanoszerkezetekkel való kombinálásán alapult.

Most az angliai Bath Egyetem kutatói számoltak be olyan mérésekről, melyek szerint az optikai switchek a grafén segítségével közel 100-szoros sebességet is képesek lehetnek elérni a ma használatos anyagokat alkalmazó switchekhez képest.


A kutatásról a Physical Review Letters oldalain számolnak be (“Carrier Lifetime in Exfoliated Few-Layer Graphene Determined from Intersubband Optical Transitions”). Kiderült, hogy egy grafént használó optikai switch válaszadási ideje körülbelül 100 femtoszekundum, ami nagyjából százszorosa a mai eszközök által produkált néhány pikoszekundumnak.

„Ultragyors optikai válaszadási sebességet tapasztaltunk, néhány réteg grafént használva, ami izgalmas alkalmazási lehetőségekkel kecsegtet a – grafén alapú – nagysebességű optoelektronikai alkatrészek fejlesztése terén,” mondta Dr. Enrico Da Como, a kutatás vezetője egy sajtóközleményben. „Ez a magas válaszadási ráta az elektromágneses spektrum infravörös részében helyezkedik el. Ebben a tartományban fejlesztenek sok jelenlegi alkalmazást, mely hatással van társadalmunkra, például a távközlés, a biztonságtechnika, valamint a gyógyszergyártás terén.”

„Minél többet tudunk meg a grafénról, annál figyelemre méltóbbak a tulajdonságai. Ez a kutatás azt mutatja, hogy egyedülálló optikai tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek fontosak lehetnek az új alkalmazások számára.” tette hozzá Pr. Simon Bending, a Bath Egyetem Grafén Tudományok Központjának társigazgatója.

Folytatás:

http://www.mernokbazis.hu/cikkek/a-graf%C3%A9n-alap%C3%BA-optikai-switchek-100-szor-gyorsabbak-a-jelenlegi-eszk%C3%B6z%C3%B6kn%C3%A9l

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr515415396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása