"Megújuló, és fenntartható energiaforrásként a nukleáris energia hosszú távra szóló megoldásokat jelenthet a jövőben, a mostani aláírással fontos fejezetéhez érkezett együttműködés pedig megfelelő tudományos hátteret biztosít azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek nyomán biztonságosan előállított 
energiához juthat az emberiség – méltatta a tudományos programot az annak elindítását jelképező ceremónián Szász Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.  
      
A közös munkában részt vevő cseh, szlovák és lengyel intézetek jelen lévő vezetőihez hasonlóan Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója is napjaink egyik legnagyobb tudományos feladatának nevezte a négy ország részvételével folytatott atomenergetikai kutatások célkitűzését és köszönetét fejezte ki a Magyar Tudományos Akadémiának, valamint a magyar kormánynak a program támogatásáért.
    
A Visegrádi Országok kutatói a következő években a Francia Atomenergia Bizottság (Commissariat à l'Énergie Atomique, CEA) által kezdeményezett ALLEGRO projekt előkészítésében vesznek részt. Ennek keretében a négy ország tudósai az úgynevezett V4G4 Kiválósági Központban végeznék el azokat a tudományos munkákat, amelyek eredménye nyomán várhatóan az évtized végén Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormányai elindíthatják az ALLEGRO programot. A fő cél egy új típusú, a jelenleginél hatékonyabban és gazdaságosabban működtethető, negyedik generációs gázhűtéses gyorsreaktor kifejlesztése. A fejlesztési tervekben a gazdaságosság mellett kiemelt jelentősége van a nukleáris biztonságnak: a negyedik generációs reaktorokban például jóval kisebb a keletkező radioaktív hulladék fajlagos mennyisége. A szakemberek azt remélik, hogy a jelenleg fejlesztés alatt lévő típusok közül néhányat a 21. század közepére üzembe helyezhetnek.
     
Addig azonban a kutatóknak még meg kell teremteniük a reaktor és biztonsága tudományos-műszaki hátterét. Ehhez számos megalapozó kísérletet és az újfajta technológiai eszközök alkalmassági minősítését kell elvégezni. A munka keretét a virtuális V4G4 Központ biztosítja, amelyhez a magyar akadémiai kutatóközponton kívül a három másik közreműködő közép-európai tudományos intézet egy-egy kutatólaboratórium kiépítésével és működtetésével járul majd hozzá. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont feladata a reaktorban használandó fűtőelemek kikísérletezése, vizsgálata, valamint alkalmasságának minősítése lesz. A magyar kutatók és mérnökök részt fognak venni a többi új V4G4 laboratórium munkájában is, azaz a reaktor biztonsági kérdéseinek vizsgálatában, a héliumtechnológia problematikus elemeinek megoldásában, a magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz szükséges szerkezeti anyagok kikísérletezésében, valamint a speciális méréstechnikai megoldások feltalálásában. Az új laboratóriumok kialakításához a kutatók az Európai Unió Strukturális Alapjaiból szeretnének forrást szerezni. A projekt megvalósítását szakmailag a francia CEA is támogatja.
      
A negyedik generációs ALLEGRO úgynevezett demonstrátorreaktor lesz: alapvető rendeltetése egy konkrét technológia megvalósíthatóságának, biztonságosságának, üzembiztosságának modellezése a majdaninál kisebb léptékű, 75 MW hőteljesítménnyel. A létesítmény sokéves sikeres működése után 
épülhet majd meg a prototípus, amelynek tervezett hőteljesítménye 2400 MW  Összehasonlításképpen: a jelenlegi, négy reaktorblokkból álló paksi atomerőmű összesített hőteljesítménye 1485 MW. Az ALLEGRO helyszínének kiválasztásáról később közösen döntenek majd az érintett kormányok, de a szakemberek szerint földrajzi adottságai miatt Szlovákia a legesélyesebb rá.
     
Az együttműködés fontos lépést jelent az energiaforrások diverzifikációjában, hogy a fokozatosan háttérbe szoruló fosszilis energiahordozók, valamint a megújuló energiafajták mellett az atomenergiát is hosszú távon és biztonságosan használhassuk.
    
Az új technológia tudományos-műszaki megalapozása hozzájárulhat az atomenergia társadalmi elfogadottságának növeléséhez, valamint a paksi atomerőműben tervezett új blokkok fűtőelemeinek minél hatékonyabb és biztonságosabb felhasználásához. Az ALLEGRO jelentőségét tovább erősíti, hogy 
építése során nagy hozzáadott értéket jelentő területeken fontos beszállítókká válhatnak magyar ipari cégek. A közép-európai régióba – így Magyarországra is – világszínvonalú technológia érkezik majd, a reaktor üzemeltetése pedig magasan képzett szakemberek számára jelent új munkahelyet.

Forrás: MTA

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr695415388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2013.08.24. 21:00:07

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és en...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.08.24. 21:01:11

Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni. Már csak azért is, mert a szakemberek becslései szerint az sohasem fog megtérülni. Még az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka.

Nézzük csak meg a következő animált rajzon a paksi atomerőmű működési elvét.

Bővebben itt:
vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

dzsobacsi 2013.09.03. 13:44:15

1 paksi reaktor hőteljesítménye 1485 MW. Az összesített teljesítmény, ennek a 4szerese, azaz 5940 MW.
süti beállítások módosítása