135308-cikk-3562

Lipcsei kutatók a nehezen lebomló szennyezőanyagok szállítási folyamatait vizsgálták az elágazó gombaóriásokban.

Gyökérmélységben, több négyzetkilométeren terülnek el a Föld legnagyobb élőlényei - egyes gombafajok. A szerteágazó földalatti hálózat mentén a szennyezőanyagokat szívesen fogyasztó baktériumok nagyobb távolságokra jutnak. A Környezetkutatási Helmholtz Központ munkatársai ezt a természetes tisztulási folyamatot tanulmányozzák és bíznak benne, hogy a jövőben ipari területek, pl. olajfinomítók vagy repülőterek szennyezett talajrétegeinek kármentesítésére használhatják.

A középpontban az ún. PAH vegyületek, a policiklusos aromás szénhidrogénekállnak, amelyeket bizonyos baktériumok rendkívül hatékonyan, veszélytelen molekulákká képesek lebontani. „A probléma viszont, hogy a baktériumok a szennyezőanyagokat gyakran el sem érik” – mondta Lukas Y. Wick, a tanulmány vezetője. Azonban a Pythiam ultimul gombafaj laborkultúrájában egy meglepő megoldásra leltek a kutatók. Az elágazó gombafonalak egyik végén a PAH vegyületekhez tartozó fenantrént adagoltak. Néhány óra elteltével a vegyületet a hálózat más területein is sikerült kimutatni. „Az eredmények elképesztőek voltak” – mondta Wick. Mivel a szállítási folyamat 10-100-szor gyorsabb volt, mint ami egyszerű diffúzió útján lehetséges lenne. Még a talaj természetes pórusaiban lévő légkamrákon is probléma nélkül át tudott hatolni a szennyező anyag.

Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr775062236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása