163415-cikk-3754

A jövőben intelligensen lehetne hasznosítani a felesleges motorhőt

Bécsi kutatók egy kémiai hőtárolót fejlesztettek ki abból a célból, hogy a belső égésű motorokban keletkező hulladékhőt hatékonyabban lehessen felhasználni. Egy kémiai reaktor segítségével alakítják át a felesleges hőt kémiai energiává; ezzel az eljárással hosszabb időn keresztül lehet az energiát tárolni anélkül, hogy eltávozna a környezetbe. A hőt más energiává átalakítva különböző folyamatokhoz lehet hasznosítani, például az utastér hűtéséhez vagy mechanikai folyamatokhoz.

A mai belső égésű motorok már lényegesen hatékonyabbak, mint elődeik voltak, ennek ellenére az üzemanyagban tárolt energia legalább egyharmada továbbra is veszendőbe megy – a fizika törvényeinek megfelelően – hő (hulladékhő) formájában. Ennek a hőnek minél nagyobb részét szeretnék a kutatók megmenteni.

Ehhez egy olyan kémiai reaktort fejlesztettek ki, amelynek működése egy speciális só és víz használatán alapul. A kiindulási állapotban a víz lazán kötődik a sókristályokhoz. Hő hatására – ebben az esetben a reaktoron átpumpált forró hűtővíz hatására – a víz kilép a só kristályszerkezetéből, és a reaktortartály alján gyűlik össze. Itt marad addig, amíg az így tárolt hőt újra fel nem használják. Ekkor a reaktorvizet elpárologtatják, és így a vizet visszavezetik a kristályba. Miközben a só és a víz hidrátot képez, nagy mennyiségű energia szabadul fel hő formájában, amelyet különböző módokon lehet felhasználni.

A hőtárolásnak ez a formája, melynek során nem magát a hőt, hanem reakcióenergiát tárolnak, különösen jól alkalmazható autókban. A hő nem illan el, még ha hosszabb időre le is tesszük az autót, az előző út során termelt hő megmarad. Ennek megfelelően nem is kell szigetelni a reaktort.

Az új technológia mindenekelőtt a belső égésű és elektromotorral is rendelkező hibrid járművek számára lehet előnyös. Ugyanis ha alacsony a külső hőmérséklet, ezekben a járművekben a belső égésű motort gyakran csak azért használják, hogy a keletkező hővel az utasteret befűtsék. Ezt el lehetne kerülni a hő intelligens felhasználásával és tárolásával, így optimalizálható lenne a fogyasztás.

Tovább:

http://mernokbazis.hu/cikkek/nemsok%C3%A1ra-hat%C3%A9konyabb-lehet-a-bels%C5%91-%C3%A9g%C3%A9s%C5%B1-motorok-haszn%C3%A1lata

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr785060627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása