163416-cikk-3755

A Harvardról jön és 3000Ft-os Kilobotsokból áll.

Sok ötletet olvashattunk és láthattunk az elmúlt években különböző rajban hasznosítható robotokról. Általában viszont a raj egyes tagjai olyan drágák voltak, hogy, inkább csak amolyan „state of the art” kutatási, vagy katonai projektekre voltak alkalmasak, ahol a pénz úgysem számít. A Harvard Kilobots bizonyára kivétel mindez alól, hiszen 14 USA-dolláros ára mintegy tizede az legolcsóbb versenytárának is. Ezeket az olcsó robotokat állította csatasorba Michael Rubenstein, Christian Ahler és Radhika Nagpal az Önszerveződő Rendszerek Kutatócsoportjából és alakították valóságos mini-hadsereggé.


Izometrikus és alsó nézet a Kilobotról: (A) Vibrációs motorok, (B) lítium-ion akkumulátor, (C) merev alátámasztó lábak (D) Infravörös adó- vevő, (E) Infra-LED, (F) Töltés csatlakozó, és (G) Környezeti fényérzékelő (Photo: Harvard SSR Lab)

A Kilobotok szomszédjaival pulzáló, infravörös LED-ek segítségével kommunikálnak, amelyek a padlót világítják meg és onnan verődnek vissza. Bármelyik 10 cm-es körzetben lévő Kilobot képes az üzenet fogadására, infravörös fotodiódával. A hajtásuk gólyaláb-szerű lábakról történik, egyszerű vibrációval.

Az egyik régebbi, 2011-es kísérletben a robotok egy „vezető” kinevezése után éppen úgy viselkedtek, mint az élelmet kereső hangyaboly.

http://mernokbazis.hu/cikkek/%C3%ADgy-n%C3%A9z-ki-egy-hangyaboly-robotokb%C3%B3l

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr225047455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása